• Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής

    • Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής

    • Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

    • Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Θεοτόκου

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ «ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΑΛΙΕΙΑ»

 
 
 

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

ΚΟΜΟΤΗΝΗ  22-09-2013

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΘΑΥΜΑΣΤΗ  ΑΛΙΕΙΑ»

 

Στά λόγια του Αποστόλου Πέτρου «Επιστάτα, δι’ όλης νυκτός κοπιάσαντες ουδέν ελάβομεν· επί δε τωρήματί σου χαλάσω το δίκτυον» πλέκονται δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η πείρα. Τα δεύτερο η εμπιστοσύνη στο Χριστό. Πείρα και πίστη συναντώνται μέσα στην ίδια καρδιά. Τί να ακολουθήσει ο άνθρωπος; Ό,τι του λέει η πείρα της ζωής για ωρισμένα ζητήματα η ό,τι του υπαγορεύει η πίστη στο Χριστό;

Με δύο λέξεις θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε την πείρα σαν καταστάλαγμα ζωής. Συσσωρεύεται με όσα ζήσαμε, είδαμε, ακούσαμε, πάθαμε, μάθαμε, χρησιμοποιώντας τη λογική μας, παρατηρώντας γύρω μας και εμβαθύνοντας στους νόμους που δεσπόζουν στον κόσμο. Οι πρωταγωνιστές της σημερινής περικοπής ήταν ψαράδες. Είχαν μια αξιόλογη εμπειρία πάνω στη δουλεία τους. Η εντολή που τους δόθηκε, να ψαρέψουν, ήταν αντίθετη με την πείρα τους. Όλη τη νύχτα κοπίασαν, αγρύπνησαν, και τίποτε δεν έπιασαν. Το να ξαναπάνε για ψάρεμα την ημέρα και την ώρα εκείνη, και μάλιστα ύστερα από τόσο μόχθο, ήταν -έτσι τους έλεγε η πείρα τους – άδικος κόπος.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει γενικότερα και με την ανθρώπινη πείρα, όταν έρχεται αντιμέτωπη με μεγάλα και σοβαρά πνευματικά ζητήματα. Προσκαλεί η Εκκλησία τους ανθρώπους σε μια καινούργια ζωή, μετανοίας, αγάπης, αλήθειας∙ ομιλεί περί βασιλείας του Θεού στη γη∙ περί ενότητος των Χριστιανών σε ένα σώμα. Αλλά πολλοί, που στηρίζονται μόνο στην εμπειρία τους, στην πείρα της αδικίας και των αμαρτωλών κλίσεων του ανθρώπου, διαφωνούν: Αυτά δεν γίνονται! Πώς μπορώ να αλλάξω, όταν έχω συνηθίσει να ζω όπως ζω; Πώς να αγαπήσω αυτούς που μόνο μίσος εμπνέουν; Πώς είναι δυνατό να είμαι ειλικρινής καί δίκαιος σε μια κοινωνία διεφθαρμένη; Δε γίνεται τίποτε!

Η πείρα των Αποστόλων ψαράδων διαβεβαίωνε ότι ήταν περιττή κάθε απόπεια, διότι τίποτε δε θα έπιαναν. Γιατί να κοπιάσουν λοιπόν; Η εμπιστοσύνη όμως στο λόγο του Κυρίου άλλα επιβάλλει. Και ο Πέτρος υπακούει στον Χριστό, κι όχι στο μυαλό του. «Επί τω ρήματί σου χαλάσω το δίκτυον». Και τα πράγματα έδειξαν ότι παρά την αντίθετη πείρα, παρά τις δυσμενείς προοπτικές, μπόρεσαν και έπιασαν πλήθος ψαριών. Στη ζωή τόν τελευταίο λόγο δεν τον έχει ούτε η ανθρώπινη λογική, ούτε οι ανθρώπινες προβλέψεις, ούτε η ανθρώπινη τέχνη, ούτε ακόμη οι φυσικές συνθήκες. Τον έχει η θεία παντοδυναμία, η θεία θέληση.

 

Εκ της ιερας μητροπολεως