• Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής

    • Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής

    • Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

    • Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Θεοτόκου

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΝ ΤΡΙΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΛΑΟΓΡΑΦΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Α.Ε.Ι. ΣΤΙΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

 
 
 

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE

Η μελέτη της λαϊκής παράδοσης, έργο κατεξοχήν της επιστήμης της λαογραφίας, δεν αποτελεί μόνον μια επιστημονική ενασχόληση με μεγάλη ακαδημαϊκή και ερευνητική παράδοση στον τόπο μας. Αποτελεί παραλλήλως, αν την δούμε από μια πιο πνευματική οπτική γωνία, και σπουδαίο έργο αυτογνωσίας, σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση απειλεί να μεταβάλει τους λαούς του κόσμου σε έναν παγκοσμιοποιημένο πολτό. Άρα, αποτελεί και ουσιαστική πνευματική αντίσταση σε όσες τάσεις αφομοίωσης και αφελληνισμού προβάλλουν τα τελευταία χρόνια αδυσώπητες, κάποτε υποστηριζόμενες δυστυχώς και από πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας. Υπό τις προϋποθέσεις αυτές, είναι επόμενο το ότι η λαογραφία συγκεντρώνει συχνά τα πυρά άλλων επιστημονικών κλάδων, καθώς τα όσα πρεσβεύει κατά κανόνα έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον άκρατο κοσμοπολιτισμό, ο οποίος όλο και περισσότερο προβάλλεται ως το κατεξοχήν «πολιτικώς ορθό» της εποχής μας.

Αποτελεί ευτύχημα το γεγονός ότι η επιστήμη της λαογραφίας καλλιεργείται συστηματικά και με μεγάλη επιτυχία στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης, και μάλιστα τόσο στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών της Κομοτηνής, όσο και στη Σχολή Παιδαγωγικών Επιστημών της Αλεξανδρούπολης. Πολλές και σημαντικές εκδόσεις, νέες μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές, ερευνητικά προγράμματα και ποικίλες δημοσιεύσεις, αλλά και η συστηματική διδασκαλία των λαογραφικών αντικειμένων συνθέτουν αυτήν την πραγματικότητα, η οποία στηρίζει επιστημονικά και το ανάλογο έργο τοπικών φορέων και συλλόγων, που προσπαθούν συνεχώς για την προώθηση και την ανάδειξη των τοπικών λαϊκών παραγόντων όσων πληθυσμιακών ομάδων συναποτελούν την κοινωνία της ελληνικής Θράκης μας.

              Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και το αποψινό συνέδριο, που θα ασχοληθεί με την διαχείριση της παράδοσης και τις έννοιες και πρακτικές του φολκλορισμού και της πολιτιστικής βιομηχανίας, στο σύγχρονό μας λαϊκό πολιτισμό. Η διοργάνωση του συνεδρίου από τους κατεξοχήν ειδικούς επιστήμονες του πανεπιστημίου μας, με την μεγάλη και αναγνωρισμένη προσφορά τους στην τοπική μας κοινωνία και στην Θράκη μας, αλλά και η συμμετοχή σε αυτό όλων σχεδόν των καθηγητών της λαογραφίας στα ελληνικά πανεπιστήμια, όχι μόνο αποτελεί ένα πολιτιστικό και επιστημονικό γεγονός ύψιστης σημασίας για την Κομοτηνή, αλλά και εγγυάται αναμφιβόλως την ποιότητα, το κύρος και την επιτυχία του συνεδρίου αυτού. Για μια ακόμη φορά, και για τις τρεις μέρες που θα διαρκέσει το συνέδριο, η Κομοτηνή θα αποτελέσει το κέντρο της επιστημονικής λαογραφικής κίνησης και ζωής της χώρας μας, καθώς φιλοξενεί το παρόν Γ΄ πανελλήνιο Συνέδριο των Πανεπιστημιακών Λαογράφων των Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ολόθυμη λοιπόν απευθύνουμε την ευλογία της τοπικής μας Εκκλησίας στη σπουδαία και ιδιαιτέρως σημαντική αυτή διοργάνωση, συγχαίρουμε τους διοργανωτές και τους συνεργάτες τους που μόχθησαν για την πραγματοποίησή της, καλωσορίζουμε τους υψηλούς προσκεκλημένους μας, και ευχόμαστε πλουσίαν την θεία φώτιση, για την επιτυχία των εργασιών του συνεδρίου, τα πρακτικά και τα συμπεράσματα του οποίου θα χαρούμε ιδιαιτέρως να δούμε εν ευθέτω χρόνω τυπωμένα. Και τούτο, επειδή η έκδοση των πρακτικών αυτών πολλούς θα ωφελήσει, όχι μόνο στο επίπεδο της επιστημονικής έρευνας, αλλά και στην πρακτική όψη της χάραξης και εκτέλεσης πολιτιστικής πολιτικής από τους πολλούς και δραστήριους συλλόγους της πόλης και του νομού μας,  και από τους ευαίσθητους σε ζητήματα λαϊκού πολιτισμού και παράδοσης τοπικούς μας άρχοντες.

Ευχόμεθα λοιπόν κάθε επιτυχία στο συνέδριο, και καλή παραμονή στην πόλη μας για όσους καθηγητές και συνέδρους έχουν έλθει από άλλα μέρη, τιμώντας μας με την παρουσία τους.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ω Ν