• Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής

    • Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής

    • Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

    • Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Θεοτόκου

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ «ΤΟΛΜΗ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ»

 
 
 

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΤΟΛΜΗ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ»

Δεν ήταν και τόσο απλό  το διάβημα του Ιωσήφ. Αντίθετα, ήταν εξαιρετικὰ επικίνδυνο να παρουσιασθή σε μια τόσο τραγικὴ στιγμὴ  ανοικτὰ φίλος ενὸς καταδίκου, που συγκὲντρωσε το μίσος των αρχόντων. Μπορούσε να του στοιχίσει την περιουσία και την υπόληψη του, πιθανώς και την ίδια του την ζωή. Ο Ιωσὴφ όμως, παραμερίζει τους φόβους και με τόλμη προχωρεί εκεί που η συνείδηση τον καλεί. Αργότερα βλέπουμε να ακολουθούν το παράδειγμά του και μερικὲς άλλες μορφές, οι Μυροφόρες. Νύχτα ξεκινούν κι αψηφούν τους κινδύνους, που διατρέχουν πλησιάζοντας το μνήμα που φρουρούν Ρωμαίοι στρατιώτες.

Η τόλμη τουΙωσφ και των Μυροφόρων προσφέρει και σε μας μια ευκαιρία να θέσουμε στον εαυτ μας μερικαπλά, πρακτικά, αλλ κρίσιμα καιεπίκαιρα ερωτήματα. Άραγε σήμερα εμείς, που θέλουμε να λεγόμαστε μαθητές του Χριστού, δείχνουμε όση πρέπει τόλμη στην εκπλήρωση των καθηκόντων μας, των μικρών ή των μεγάλων, των επαγγελματικών ή των οικογενειακών;  Πόσα εμπόδια έχει να αντιπετωπίσει ο τίμιος άνθρωπος στην καθημερινή βιοπάλη που χρειάζονται το σπαθί της χριστιανικής τόλμης για να λυθούν.

Αλλά αν χρειάζεται θάρρος για να ζήσουμε σαν άτομα με συνέπεια τη χριστιανική μας ζωή, απαιτείται πολύ περισσότερη τόλμη για την αναχαίτιση και εξουδετέρωση του κακού που κατακλύζει την κοινωνία μας. Συχνὰ  συζητούμε  για την επέκταση της εγκληματικότητας, για την παρακμή, και την καταπάτηση των οικογενειακών αρχών, για την κυριαρχία της αδικίας. Αλλά πόσοι απὸ μας αποφασίσαμε να διαμαρτυρηθούμε; Διότι όταν μιλάμε για αντίσταση στο κακό δεν εννοούμε μια απλή παθητική άμυνα και στείρα κριτική, αλλά μια σοβαρή αποφασιστική προσπάθεια που στιλιτεύει το κακό και επαινεί το κάθε καλό. 

            Πως όμως θα τονώσουμε την τόλμη μας; Το πρώτο που θα βοηθήσει είναι η συναίσθηση ότι υπακούμε στο θέλημα του Θεού.  Ένα δεύτερο στήριγμα προσφέρει η αλληλοενίσχυση.  Το παράδειγμα των μυροφόρων μας δείχνει τον δρόμο.  Δεν ενεργούν χωριστά, πηγαίνουν στο μνήμα μαζί.  Συννενοούνται, συντονίζουν τις ενέργειες τους, γιατί η συνεργασία στο καλό αυξάνει πάντοτε την αποφασιστικότητα μας.  Ένα τρίτο είναι η εμπιστοσύνη και ο συνδεσμός μας με τον Αναστάντα. 

«Πάντα ἰσχύω ἐν τῷ δυναμοῦντι με Χριστῷ», διαβεβαίωνε από την πείρα του ο Απόστολος Παύλος. Γιατί προσέχουμε μόνο τα εμπόδια και τις δοκιμασίες και λησμονούμε ότι ο Θεός εκεί ακριβώς που δεν τον περιμένουμε επεμβαίνει.                                           

 

 

                                                                            ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ