• Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής

    • Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής

    • Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

    • Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Θεοτόκου

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 
 
 

12.00

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 

          Η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής το Σάββατο 31 Μαΐου 2014 στις 8:30΄ το βράδυ στον αύλειο χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως με τίτλο «Μνείαν ποιούμεθα περί της Αλώσεως».

          Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ύμνους και δημοτικά τραγούδια από την χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής, δραματοποιημένο ιστορικό υλικό από έγκυρες πηγές για τα γεγονότα πριν την Άλωση, αλλά και θεατρική απόδοση των γενικότερων δραματικών εξελίξεων.

          Βασικός θεματικός άξονας στην παρουσίαση των δρωμένων θα είναι οι περιπέτειες που υπέστη η βυζαντινή αυτοκρατορία από τους Σταυροφόρους και ειδικότερα ο διαμελισμός της κατά την τέταρτη Σταυροφορία, αλλά και η στάση των χριστιανικών κρατών της Δύσης, τα οποία στην πραγματικότητα άφησαν αβοήθητη την Ρωμανία των Παλαιολόγων. Επίσης, θα φανεί ανάγλυφα η απώλεια ολίγον κατ’ ολίγον όλων των εδαφών της Θράκης, έτσι που ο θεατής θα καταλάβει ότι η πτώση της βασιλεύουσας Πόλης ήταν καθαρά θέμα χρόνου κι όχι ένα συμπτωματικό γεγονός.

          Κρίθηκε σκόπιμη, εξάλλου, και η αναφορά στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της μητέρας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στην αυτοκράτειρα Ελένη Δραγάτση-Παλαιολόγου. Θα αποδοθεί θεατρικά η αγωνία της για την τύχη της Ρωμανίας και η ουσιαστική παρέμβασή της στις δραματικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια πριν την Άλωση.

          Η παράσταση θα πλαισιωθεί μουσικά από κλασικά και παραδοσιακά όργανα και θα ακουστούν αποσπάσματα από γνωστά μουσικά έργα καταξιωμένων Ελλήνων συνθετών, που έχουν εμνευστεί από τα συγκλονιστικά γεγονότα της Αλώσεως.

          Στο όλο εγχείρημα συμβάλλουν μαθητές, φοιτητές, φορείς και πολιτιστικοί σύλλογοι,  εθελοντές και συνεργάτες της Μητροπόλεώς μας, οι οποίοι προσπαθούν για τον σκοπό αυτό με αυταπάρνηση και συνέπεια κάτω από την ευλογία του σεπτού ποιμενάρχη μας κ. κ. Παντελεήμονα.

 

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως