• Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής

    • Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής

    • Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

    • Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Θεοτόκου

ΤΕΛΕΤΗ ΕΟΡΑΣΜΟΥ 40 ΕΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

 
 
 

ΤΕΛΕΤΗ ΕΟΡΑΣΜΟΥ 40 ΕΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

      Τό ἀπόγευμα τῆς Παρασκευῆς, 27ης Ἰουνίου 2014 ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμων εὐγενῶς προσκληθείς ὑπό τοῦ Ἐλλογιμωτάτου Πρυτάνεως τοῦ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κωνσταντίνου Ρέμελη, τῆς Ἐλλογιμωτάτης Κοσμήτορος τῆς Νομικῆς Σχολῆς τοῦ Δ.Π.Θ. κας Μαρίκας Γιούνη, καί τοῦ Συλλόγου Ἀποφοίτων τῆς Νομικῆς Σχολῆς τοῦ Δ.Π.Θ. ‘’Ο ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ’’, παρέστη εἰς τήν τελετήν ἑορτασμοῦ ἐπί τῇ συμπηρώσει 40 ἐτῶν λειτουργίας τῆς Νομικῆς Σχολῆς καί τοῦ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εἰς τό Συνεδριακόν καί Πολιτιστικόν Κέντρον (Μέγαρον Μουσικῆς) Κομοτηνῆς, ὅπου προσεφώνησε καταλλήλως.

 

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

                                                Ἀκολουθεῖ ἡ προσφώνησις τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου:

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή, ότι απευθύνω σήμερα, εκ προσώπου και των λοιπών Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών της Θράκης, εξ αφορμής της συμπληρώσεως 40 ετών λειτουργίας, προσφοράς και καρποφορίας της ενταύθα Νομικής Σχολής και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης μας, τον χαιρετισμό μου προς κάθε λειτουργό, ο οποίος συντελεί στην παιδευτική διαδικασία και την επιστημονική κατάρτιση της φοιτητιώσης νεολαίας μας, προερχομένης κυρίως από τα σπλάγχνα της θρακιώτικης και μακεδονικής γης, αλλά βεβαίως και από την υπόλοιπη πατρίδα μας και την ευρωπαϊκή μας οικογένεια.
Αυτή η τιμή και ο οφειλετικός σεβασμός περιλαμβάνει ασφαλώς και όλους τους προ υμών καθ’ οιονδήποτε τρόπο αγαθώς εργασθέντες, οι οποίοι αποτελούν την ασφαλή πνευματική και επιστημονική βάση επί της οποίας, μία τεσσαρακονταετία όλη, ήδη σμιλεύεται το συνταγματικώς κατοχυρωμένο αγαθό της δωρεάν και προς όλους αδιακρίτως Παιδείας. Ευρισκόμενος, μάλιστα, μεταξύ των θεραπόντων της Νομικής επιστήμης του αντιστοίχου Τμήματος του Πανεπιστημίου μας, επιτρέψτε μου να εκφράσω έτι περισσότερο την ευαρέσκεια της τοπικής μας Εκκλησίας, διότι όντως στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεθόδου που από μακρόν έχετε υιοθετήσει, δεν περιορίζεσθε στον άχαρο ρόλο ενός συστήματος έρευνας του κρατούντος ή του προϊσχύσαντος θετικού δικαίου, αλλά αναζητείτε τους κοινωνικούς όρους, οι οποίοι διέπουν την εξέλιξη του δικαίου, προσφέροντας τελικώς Νομική Παιδεία, η οποία-όπως και κάθε μορφής παιδεία- έχει ως στόχο τη μετάδοσηανθρωπιστικών αξιών μέσα από ένα σύστημα μεθοδικής αναζήτησης και την υιοθέτηση αντιστοίχων τύπων πολυπολιτισμικής συμπεριφοράς.
Προσφέρετε, δηλαδή, στην κοινωνία μας ανθρώπους, οι οποίοι μετατρέπονται σε πολίτες «καλούς καγαθούς», συμβάλλουν στην προαγωγή και τη σωστή λειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών, συμμετέχουν στον κοινό στόχο της προκοπής του τόπου τους και της πατρίδας μας, αποδίδοντες κατά τον λόγο της Γραφής «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».
Διότι, αγαπητοί μου, εάν σε αυτήν την δια βίου προσπάθεια προσωπικής και κοινωνικής ευημερίας λησμονούμε ή απεμπολούμε την έμφυτη αναγωγική μας ανάγκη προς τον Θεό και την δική Του δικαιοσύνη, τότε μάλλον δοκιμάζουμε κρίση προσωπική, πολιτισμική και βαθύτατα ηθική, όπως ετούτη την οποία αγωνιζόμαστε σήμερα να υπερβούμε.
Επιπροσθέτως, να σημειώσω ότι οι πρώτοι φοιτητές, πολλούς εκ των οποίων γνωρίζω, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της περιοχής, εντός και εκτός των συνόρων της Πατρίδος μας.
Εύχομαι εγκάρδια η Νομική Σχολή, της οποίας να αξιωθούμε και του εορτασμού του χρυσού Ιωβηλαίου, και σύνολο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να συνεχίσει να προσφέρει, να ευαισθητοποιεί και να κινητοποιεί την κοινή γνώμη, με αυτές τις προϋποθέσεις και να αποδεικνύει, ότι αποτελεί ισχυρό πυλώνα προόδου,υπεύθυνο φορέα αφύπνισης της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας, εργαστήρι που σμιλεύει τον σεβασμό στην ιδιοπροσωπία και τον κοινωνικό αυτοπροσδιορισμό, εχέγγυο δηλαδή ασφάλειας και συνεργασίας κάθε μέλους της κοινωνίας μας για το παρόν και το μέλλον.

Σας ευχαριστώ.