• Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής

    • Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής

    • Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

    • Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Θεοτόκου

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 
 
 

«ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ»

Στην σημερινὴ ευαγγελικὴ περικοπή του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ιχθύων, παρουσιάζεται ένα πρόβλημα, για το οποίο προτείνονται δύο διαφορετικὲς λύσεις. Πλήθη ανθρώπων με πολλὲς ανάγκες αναζήτησαν απὸ τις γύρω πόλεις τον Χριστὸ στον έρημο τόπο, στον όποιο είχε καταφύγει, για να Τον ακούσουν και να θεραπεύσει τους αρρώστους τους. «Ὅταν δὲ βράδυασε, ἦρθαν σ’ Αὐτὸν οἱ μαθηταί καὶ τοῦ εἶπαν, ὁ τόπος εἶναι ἔρημος καὶ ἡ ὥρα περασμένη• ἄφησε λοιπὸν τὸν κόσμο νὰ πάνε στὰ χωριὰ καὶ ν’ ἀγοράσουν τρόφιμα».
Οι μαθητὲς μπροστά στο πρόβλημα του λαού που πεινά προτείνουν μία λύση, που φαίνεται αρκετὰ λογική, αλλὰ που δεν αγγίζει τον εαυτό τους. Η πρότασή τους αναφέρεται στο τι πρέπει να κάνει ο Ιησούς και τι πρέπει να κάνουν οι όχλοι όχι στο τι πρέπει να κάνουν οι ίδιοι.
Η στάση του Χριστού όμως είναι διαφορετική: «Δὲν χρειάζεται νὰ φύγουν. Δῶστε τους ἐσεῖς νὰ φᾶνε», τους λέει. Έτσι ανατρέπει τη βάση της σκέψεώς τους. Ο Χριστός θέλει οι μαθητές του να σκέπτονται όχι τι πρέπει να γίνει γενικά και αόριστα, αλλά τι πρέπει συγκεκριμένα αυτοί να κάνουν. Να αναζητοῦν λύσεις, στις οποίες μετέχουν προσωπικά. Οι μαθητὲς έπρεπε να δώσουν ό,τι είχαν. Η λύση θα άρχιζε απὸ την προσφορὰ την δική τους.
Προβλήματα ὑπάρχουν πολλά και σήμερα έχουν περισσέψει. Δεν φθάνει όμως να λέμε τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι τι μπορούμε να προσφέρουμε εμείς. Μιλάς για τον πόνο που υπάρχει, απάλυνέ τον. Για την υποκρισία που κυριαρχεί, αντέδρασε σ’ αυτὴ με την ειλικρίνειά σου. Για την ασπλαχνία και την αδικία επαναστάτησε με την καλωσύνη σου, γράφουν οι Πατέρες.
Στην προτροπή του Χριστού να προσφέρουν οι μαθητές απαντοῦν: Δεν έχουμε παρά μόνο πέντε ψωμιά και δύο ψάρια». Τι μπορούν να κάνουν αυτά τα λίγα τρόφιμα για πέντε χιλιάδες ανθρώπους; Εκείνος όμως είπε φέρετέ μου τα εδώ. Μόνα τους τα ψωμιά δεν είναι τίποτε, το θαύμα αρχίζει ακριβώς απ’ την προσφορά. Με την θεϊκή ευλογία του Χριστού και την παντοδύναμη επέμβασή Του τα απλά εκείνα πράγματα πολλαπλασιάζονται, χορταίνουν τα πλήθη και μένει και περίσσευμα. Δώδεκα κοφίνια γεμάτα.
Στις λύσεις πού αναζητούμε ας μη παραμερίζουμε και την προσωπική μας συμμετοχή και ευθύνη. Κυρίως όμως μη λησμονούμε την αιώνια παρουσία του Χριστού που δεν παύει να ενδιαφέρεται και να δίνει απροσδόκητες λύσεις με την αγάπη και την παντοδυναμία Του.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ