• Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής

    • Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής

    • Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

    • Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Θεοτόκου

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ «ΤΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΕΙ»

 
 
 

Οι Γαδαρηνοί βρίσκονται μπροστά σ’ ένα γεγονός θαυμαστό, αυτό της θεραπείας των δαιμονιζομένων. Τυφλωμένοι όμως απὸ το υλικό τους συμφέρον δεν μπορούν να διακρίνουν το νόημα των γεγονότων. Δεν νιώθουν ότι τιμωρήθηκαν για το παράνομο εμπόριο χοίρων, που έκαναν παρὰ την απαγόρευση του Μωσαϊκού νόμου.

Δεν ενδιαφέρονται ν’ ακούσουν τον Χριστό. Ζαλισμένοι απ’ το θυμὸ για τη ζημιὰ που έπαθαν, βιάζονται. Βιάζονται να τον διώξουν. Τους ενοχλεί η παρουσία Του. Ποιὸς ξέρει τι άλλο μπορεί να τους συμβεί; Δεν χρειάζονται αλλαγὲς και επεμβάσεις στον τρόπο ζωής τους. Ας φύγει καλύτερα το συντομότερο. Δεν τολμούν όμως να τον διώξουν διά της βίας και τον παρακαλούν να φύγει: «ἠρώτησαν αὐτόν ἀπελθεῖν ἀπ’ αὐτῶν». Πόσο δραματικό είναι αυτό το σημείο. Διαισθάνονται ότι είναι ένα πρόσωπο εξαιρετικά σημαντικό αδιαφορούν όμως να τον γνωρίσουν και σπεύδουν να τον απομακρύνουν από την περιοχή τους.

Αλλά η παράδοξη αυτή αίτηση δεν έγινε μόνο μια φορά, σε κείνο το ακρογιάλι της Γεννησαρέτ. Επανελήφθη αμέτρητες φορές,  επαναλαμβά-νεται και σήμερα στα βάθη πολλών ανθρώπινων ψυχών. Και στις μέρες μας πολλοὶ διώχνουμε το Χριστὸ απὸ την ζωή μας, διότι η παρουσία Του εμποδίζει τις δουλειές μας, τα σχέδιά μας, τις αντικανονικές μας επιδιώξεις. Ο Χριστός ζητεἰ τιμιότητα, ευθύτητα, αγνότητα.

Είναι το φώς το ολόλαμπρο και δυνατό. Οι αμφίβολες δουλειές όμως χρειάζονται ημίφως, σκοτάδι. Αλλά δεν τολμούν πάλι να τα βάλουν ανοικτά μαζί του. Τον παρακαλούν να παραμερίσει. «Ἐρωτοῦν αὐτόν ἀπελθεῖν ἀπ’ αὐτῶν». Δεν παρουσιάζονται φανατικοί εχθροί Του. Κάθε άλλο. Τηρούν μάλιστα και τα προσχήματα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, που τα ζητάει η εποχή, η κοινωνική τους θέση, το επάγγελμά τους και στα οποία η παρουσία του Χριστού είναι ενοχλητική, αποτελεί έλεγχο.

Εκτός από τούς κατόχους των χοίρων θα υπήρχαν και αρκετοί άλλοι που έσμιξαν την φωνή τους από αβουλία, από αδυναμία χαρακτήρος, παρασυρόμενοι από το ρεύμα.

Όταν ο Χριστός είδε τις διαθέσεις των Γαδαρηνών, «ἐμβὰς εἰς τὸ πλοῖον ὑπέστρεψε». Ποτὲ δε μένει δια της βίας κοντὰ μας. Σέβεται όσο κανεὶς άλλος την προσωπική μας ελευθερία. Είναι φοβερὸ όμως να διώχνει κανεὶς το Λυτρωτή, τον Υιὸ του Θεού, και να ματαιώνει τη σωτηρία του.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ