Δεύτερη ημέρα των εργασιών του Studium Historicorum στο Παπίκιο

 
 
 

Με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος συνεχίστηκαν και σήμερα, Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017, οι συνεδρίες του Studium Historicorum, της κοινής μεταπτυχιακής δράσης, στο αντικείμενο της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, των Τμημάτων Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ και Θεολογίας ΕΚΠΑ με θέμα τη Χριστιανική Θράκη.

Το πρωί προηγήθηκε Θεία Λειτουργία από κληρικούς μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Στην πρώτη συνεδρία της ημέρας προήδρευσε ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος. Ακούστηκαν τέσσερις εισηγήσεις: Κωνσταντίνα Κοντοσταύλου, Οι απαρχές του μοναχισμού στη Θράκη. Διάδοση και εξάπλωσή του, Μαρίνα Εμενίδου, Ο μοναχισμός στη Θράκη μετά την Εικονομαχία,  Κωνσταντίνος Μεταλλίδης, Μοναχισμός και ιεραποστολή. Η περίπτωση των μοναστικών κέντρων στη Θράκη,  Νικόλαος Κατσικούλης, Ο όσιος Μάξιμος ο Καυσοκαλύβης.

Στη συνεδρία που ακολούθησε προήδρευσε ο Επίκουρος Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Μπάκας. Παρουσιάστηκαν πέντε εισηγήσεις: Γεώργιος Σκουδρινούδης, Βογόμιλοι στη Θράκη, Απόστολος Κρασσάς, Οι εξισλαμισμοί στη Θράκη,  Βάιος Κυρίτσης, Η παρουσία του Στέφανου Νεμάνια στο Πα­πί­κιο, Νίκη Χιωτέλλη, Η Εκκλησία ως χρηματοπιστωτικός οργανισμός στην ύστερη οθωμανική περίοδο. Η περίπτωση των νομισμάτων της μητρόπολης Μαρωνείας,  Κυριάκος Μωυσίδης, Η βουλγαρική κατοχή της Θράκης και η προσωπικότητα του Φιλαρέτου Βαφείδη, μητροπολίτη Διδυμοτείχου

Το σύνολο των εισηγήσεων ανέδειξαν το ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των μοναστικών κέντρων του Παπικίου Όρους στην ανάπτυξη της Χριστιανικής Θράκης.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με Γεύμα  και επίσκεψη των συνέδρων στην πόλη της Κομοτηνής, στο Εκκλησιαστικό Μουσείο και το Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας.