ΜΝΗΜΗ ΑΛΩΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 
 
 

Κάθε Μάη που κυλάει, η μνήμη σεργιανάει στα πολυθρύλητα μέρη, μάς φέρνει στην πόλη του Κωνσταντίνου που της έλαχε να σμίξει την Ελληνική σοφία και το κάλλος με το καθάριο φως της Ορθοδοξίας, την πόλη που διαλέχτηκε για να φωτίσει Ανατολή και Δύση, εκείνη που πρώτα η ίδια έγινε «Το φώς της Οικουμένης»!

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης, 29ης Μαΐου 2018, στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής η δραματοποιημένη παράσταση από την τραγωδία του Αγγέλου Τερζάκη με τίτλο: «Ο Θρύλος του Μυστρά». Ο μεγάλος συγγραφέας με ποιητικό τρόπο ζωντανεύει το συγκλονιστικό γεγονός της Αλώσεως της Πόλης. Ένας μαντατοφόρος που ενσαρκώνει τη φωνή του Γένους έρχεται να θυμίσει στις αρχόντισσες του Μυστρά το παλιό μεγαλείο της βυζαντινής καστροπολιτείας τους. Εκείνες αναθυμούνται τη στέψη του τελευταίου Παλαιολόγου, του μοναδικού αυτοκράτορα που στέφθηκε στον τόπο τους. Αγωνιούν όμως για τη συνέχεια. Τί έγινε κατόπιν, όταν εκείνος έφτασε στην Πόλη; Πώς βίωσε την ύστατη αγωνία; Η απάντηση του μαντατοφόρου τις βυθίζει στο θρήνο, μα αναπτερώνει και την ελπίδα τους. Η Πόλη έπεσε, το Γένος όμως ζεί. Μετά το Γολγοθά έρχεται η Ανάσταση! Το μήνυμα από όσα προβλήθηκαν θεατρικά με τα δρώμενα επί σκηνής, πάντα επίκαιρο, καλεί όλους σε προβληματισμό και ανάταση.

Την όλη εκδήλωση κατέκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της μνήμης, στην αιώνια ακτινοβολία της αειλαμπούσης Βασιλίδος των πόλεων, στον Πατριάρχη του Γένους που κρατά άσβεστη τη λυχνία της Παμμακαρίστου, και συνεχάρη τους συντελεστές της εκδηλώσεως και ευχαρίστησε τους παρισταμένους άρχοντες, τους

Στρατιωτικούς, τους Πολιτευτές, καθώς και τους Γονείς, Διδασκάλους και τους νέους που πλαισίωσαν την πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας.

Εκ του Γραφείου Τύπου

της Ιεράς Μητροπόλεως

 

πατήστε ΕΔΩ για περισσότερες φωτογραφίες