Κομοτηνή

 
 
 

Κομοτηνή
Πληροφορίες
Γεωγραφικό διαμέρισμα Θράκη
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Νομός Νομός Ροδόπης
Αρ. δημ. διαμερισμάτων 7
Επίσημος πληθυσμός 40.141 (2001)
Έκταση 385.386 km²
Ταχυδρομικός κώδικας 69100
Τηλεφωνικός κωδικός 25310
Δήμαρχος Πετριδης Γεωργιος
Ιστότοπος http://www.komotini.gr
Η Κομοτηνή (παλαιότερα και Γκιουμουλτζίνα, τουρκικά: Gümülcine, το Βυζαντινό όνομα ήταν Κουμουτζηνά [1][2] ή Κομοτηνά ή Κομοτηναί[3] – το σημερινό όνομα ορίσθηκε επισήμως το 1920 [4]) πρωτεύουσα της ελληνικής Θράκης, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας, στο νομό Ροδόπης. Είναι έδρα της διοικητικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έδρα της διευρυμένης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου και πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης. Στην Κομοτηνή, επίσης, έχει την έδρα του το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Με την ύπαρξη της να βεβαιώνεται από την ύστερη αρχαιότητα, το πάλαι ποτέ ασήμαντο βυζαντινό οχυρό των Κουμουτζηνών αναδείχθηκε σε σημαντικό αστικό κέντρο στην υστεροβυζαντινή περίοδο. Η σημαίνουσα θέση της στην περιοχή της Θράκης εδραιώθηκε στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας (1363-1912), στην τελευταία περίοδο της οποίας (19ος αιώνας) αναδείχθηκε σε διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιφέρειας, έχοντας ήδη αποκτήσει πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Οι δύο Βαλκανικοί πόλεμοι και η έκβαση του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου οδήγησαν στη διαδοχική κατοχή της πόλης από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, μέχρι την οριστική ενσωμάτωσή της στην ελληνική επικράτεια το 1920.
Η υποδοχή των πληθυσμών της ανταλλαγής που συμφωνήθηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης το 1923 μετέβαλε τα δημογραφικά δεδομένα καθιστώντας τον χριστιανικό πληθυσμό πλειονοτικό έναντι του μουσουλμανικού, με την πληθυσμιακή σύνθεση να συμπληρώνεται από σημαντικές κοινότητες Αρμενίων και Εβραίων, εικόνα που έμελλε να αλλάξει στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ως αποτέλεσμα της εξόντωσης των τελευταίων. Στα μεταπολεμικά χρόνια η πόλη αναπτύχθηκε χάρη στην κεντρική της γεωγραφική θέση και τη σημασία της ως διοικητικό κέντρο, διατηρώντας τον χαρακτήρα της με τα συνεπαγόμενα προβλήματα ένταξης των μειονοτικών ομάδων.
Η οικονομία της χαρακτηρίζεται από την υπεροχή του τομέα παροχής υπηρεσιών, απόρροια γεωγραφικών και ιστορικών παραγόντων. Ο αστικός της χώρος παρουσιάζει ιδιαίτερη ποικιλομορφία χάρη στην ιστορική δημογραφική της σύνθεση, η οποία είναι υπεύθυνη και για τα σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα τα οποία τον διασπείρουν.