ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 
 
 

«ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΘΕΩΣΗ»

Υπήρξαν στην αρχαιότητα σοφοί που είπαν: «Μην κάνεις ότι δεν θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι». Σ’ αυτὴν την αρχὴ είχαν δεί το κλειδὶ για μια αρμονικὴ κοινωνικὴ ζωὴ. Ο Χριστὸς με τη διδασκαλία Του άνοιξε νέους ορίζοντες και έδωσε νέες διαστάσεις στον παλαιὸ τούτο κανόνα συμπεριφοράς. Αντὶ για το αρνητικὸ «μην κάνεις» τόνισε το θετικό: «Αυτὸ που θέλετε να κάνουν οι άλλοι σε σας, αυτὸ να κάνετε και σείς σ’ εκείνους».
Επιθυμείς οι άλλοι να σου δείχνουν κατανόηση; Δείξε τους πρώτα εσύ. Θέλεις οι συνεργάτες σου να είναι ειλικρινείς και αληθινοί; Έτσι πρέπει να είσαι απέναντί τους πρώτος εσύ. Ποθείς να κυριαρχήσει η δικαιοσύνη; Αγωνίσου και συ να είσαι δίκαιος στις συναλλαγὲς καα γενικὰ στις ανθρώπινες σχέσεις σου. Θέλεις, όταν πέφτεις σε λάθος να σε συγχωρούν; Να συγχωρείς ολόψυχα. Ποθείς να σε εξυπηρετούν, να σε αγαπούν; Βοήθα εσὺ πρώτος, αγάπα όσο μπορείς πιο πολύ.
Συχνὰ οι σχέσεις με τους συνανθρώπους μας μπερδεύονται, φθάνουν σε δύσκολες, κρίσιμες φάσεις. Η καλύτερη μέθοδος για να λύνονται οι πολύπλοκοι κόμποι παραμένει αυτὸ που είπε ο Χριστός: «Καθὼς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως».
Κι όταν οι άλλοι δεν ανταποκρίνονται; Μπορεί να πεί κανείς. Μα δεν το κάνεις με τον όρο οτι ο άλλος θα συγκινηθεί. Κινείσαι εντελώς ελεύθερα∙ ανεξάρτητα απο το τι θα κάνει ο άλλος. Μέτρο δεν είναι η αμφίδρομη συμπεριφορά, η ελπίδα οτι θα προσφέρω μεν, αλλὰ και θα πάρω. Μέτρο συγκρίσεως για το χριστιανὸ δεν είναι πως ενεργούν ή αντιδρούν οι άλλοι, αλλὰ τι ζητεί ο Θεός, τι κάνει Εκείνος.
Η μεταμόρφωση του ανθρώπου, η πορεία προς την αλλαγή, προς τη θέωση, στην οποία μας καλει η Εκκλησία, δεν συνίσταται σε μια μυστικιστικὴ φυγὴ σε ειδυλλιακὰ περιβάλλοντα, αλλὰ περνάει μέσα απο τους σκονισμένους και γεμάτους αναθυμιάσεις πονηρίας και αχαριστίας δρόμους του καθημερινού βίου. Το πρόβλημα δεν είναι πως θα τους αποφύγουμε, αλλά πως μέσα σ’ αυτούς θα γινόμαστε «υιοί Υψίστου». Το βασικό δε μυστικό γι΄ αυτό το έργο είναι ο λόγος του Χριστού «γίνεσθε ούν οικτίρμονες, καθώς καί ο πατήρ υμών οικτίρμων εστί».
Έτσι η σκληρὴ πραγματικότητα της καθημερινότητας γίνεται το ασκητήριό μας∙ ο στίβος για καλύτερες επιδόσεις. Κι αυτά, που εκ πρώτης όψεως φαίνονται λυπηρὰ καί σκληρά, μεταβάλλονται σε ευκαιρίες για να πραγματοποιήσουμε τον προορισμό μας.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ